S-Lim verenigt de Limburgse gemeenten om via samenwerking de regio te laten uitgroeien tot een smart region. Uitgaande van de noden van zowel landelijke als stedelijke besturen biedt s-Lim technologische en softwarematige toepassingen aan om de welvaart, het welzijn en de levenskwaliteit van de Limburgers te bevorderen.

Hieronder leest u meer over de visie en missie van de s-Lim en haar strategie die als leidraad dient om het doel van een smart regio Limburg te verwezenlijken.

Visie en Missie

De missie van s-Lim is om:

Op een kostenefficiënte manier gemeenschappelijke systemen en diensten uit te werken en aan te bieden aan aangesloten steden en gemeentes op het vlak van innovatieve maar mature technologie en databeheer om daarmee tegemoet te komen aan de specifieke noden van zowel stedelijke als landelijke gemeentes. Daarbij staat de stads- en gemeenteklant centraal en wordt welvaart, welzijn en levenskwaliteit van de Limburgse bevolking bevorderd.

De visie van s-Lim luidt als volgt:

We begeleiden aangesloten gemeentes in het vertalen van concrete bestuurlijke en maatschappelijke behoeftes in technologische en softwarematige toepassingen. We bouwen aan een smart regio ecosysteem, waarbij we IoT (Internet of Things) systemen implementeren, data verzamelen en een dataplatform beheren dat data toegankelijk maakt voor het stedelijk en gemeentelijk beleid en voor private initiatieven waaruit oplossingen voor een aantrekkelijkere samenleving kunnen ontstaan.

We zijn specialisten op het vlak van databeheer en bieden data-analyse- diensten aan aangesloten steden en gemeentes aan.

Strategie

Het creëren, instandhouden en verder ontwikkelen van een slimme stad of regio is een cyclisch proces: eerst worden de noden en behoeften geïdentificeerd, vervolgens worden de mogelijke oplossingen bepaald en gerealiseerd. De realisaties worden dan geëvalueerd via analyse van verzamelde gegevens. Dankzij het aggregeren en analyseren van data kunnen nieuwe noden en toepassingen naar voren komen waardoor het proces opnieuw wordt hervat.

Een praktisch voorbeeld van de theorie? Bekijk onze use-cases.

Initiatiefnemers

Nuhma

Nuhma CVBA werkt namens de Limburgse gemeenten aan duurzaamheid, energie en innovatie via gerichte participaties. Leidraad is de maatschappelijke meerwaarde voor de gemeenschap en Limburg in het bijzonder.

Inter-Media

Inter-Media is een opdrachthoudende vereniging met als doel het voeren in opdracht van haar gemeenten-deelnemers van het beleid m.b.t. o.a. de distributie van informatie- en communicatiesignalen.

Energiecontract voor lokale besturen met slimme datadienstverlening

aanbod Elindus – Aspiravi Energy: volg de webinar

Juli 2024- S-Lim biedt de lokale besturen een alternatief in de energietransitie. Als aankoopcentrale vonden we een geschikte leverancier om de vlucht vooruit te kunnen nemen in de energietransitie. Een stabiele prijsformule voor lange termijn, met mogelijkheden tot energiedelen en flexibiliteit.

Energiecontract voor lokale besturen met slimme datadienstverlening

Hoe Artificiële Intelligentie nu al oplossingen aanreikt voor de (Lim)burger

s-Lim inspireert de lokale besturen samen met Hogeschool UCLL

juni 2024 - De toegevoegde waarde van Artificiële Intelligentie zal in grote mate bepaald worden door de slimheid waarmee mensen er zelf mee aan de slag zullen gaan. Dat is één van de grote conclusies na de inspiratieavond voor de Limburgse lokale besturen, die s-Lim samen met UCLL Research & Expertise op 20/06/204 organiseerde in Hasselt. Een zestigal genodigden van over de ganse regio zijn nu weer helemaal mee in de technologische evoluties van het moment. S-Lim ondersteunt de steden en gemeenten daar verder in.

Hoe Artificiële Intelligentie nu al oplossingen aanreikt voor de (Lim)burger

Vernieuwde burgerapp voor de regio vanaf 2025: ruimer, slimmer, persoonlijk

De modale burger volgt onvermijdelijk de digitale snelweg op zijn smartphone

juni 2024 - De technologische evoluties staan niet stil, en daardoor groeien ook de mogelijkheden tot dienstverlening voor en interactie met de burger. S-Lim biedt al sinds 2019 een burgerapplicatie aan: het lokaal bestuur in je broekzak met de Stadsapp. Die app wordt op vandaag door meer dan de helft van de Limburgse gemeente ingezet in hun communicatiemix. Vanaf 2025 zal er een grondig vernieuwde versie van de applicatie ter beschikking komen.

Vernieuwde burgerapp voor de regio vanaf 2025: ruimer, slimmer, persoonlijk

Bouwplan voor de slimme regio Limburg

slim parkeren dankzij camera's

glasbreukdetectie dankzij slimme camera